HTML

bolygohollandi

Whatever you do in your freetime ... it's your business

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friendly fire

2008.03.25. 11:59 jobbunko

Hóvihar és didergés Amszterdamban



A brusszeli latogatasom ota tervezzuk Tonóval, hogy viszont-latogat Hollandiaban. Tobb meghiusult kiserlet utan husvet hetvegejen majdnem sikerult megvalositani a tervet. Ket (szinten Brusszelben tartozkodo) baratjaval (Pozsival es Adéllal*, a Schuman teri lannyal) mar csutortokon megerkeztek Amszetrdamba. En csak pentek reggel tudtam csatlakozni, mert csutortokon meg dolgoztam. A Central palyaudvar elott szedtek fel kocsival, es a szallasra hajtottunk. A szobat meg nem tudtuk atvenni, ezert csak bezarattuk a csomagjainkat es elvittuk a kocsit az Olimpiai Stadion parkolojaba, ahol a legolcsobban (6EUR/nap) lehet parkolni Amszerdamban, leven az egesz varos fizetos. Onnan visszavillamosoztunk a belvarosba es setaltunk egy kicsit. Persze a negyedben kotottunk ki, ami nappal egyaltalan nem erdekes, hacsak nem akar valaki (meg Hollandiaban is) tiltott szereket vasarolni. Mi nem akartunk, ezert beultunk egy kedves vallasos kajaldaba ebedelni, ahol Adel eloszor tette probara a holland pincerek hires turelmet: marhahussal szerette volna kerni a vegetarianus tortillat. A pincer persze resen volt, es kozolte, hogy akkor az mar nem lenne vegetarianus. Ettol fuggetlenul jot ettunk, ki is neveztuk a helyet a torzshelyunknek.

Ebed kozben kezdett el eloszor szakadni a ho, tehat feladtuk a tovabbi varosnezes tervet es inkabb megneztuk az Amsterdam nevu hajo replikajat. A hajozasi muzeumot is szerttuk volna megnezni, de az felujitas maitt jelenleg zarva tart (meghiusult terv 1). A hajo utan a foterre mentunk, itt vegre kisutott a nap, el is hataroztuk, hogy ezt butikolassal unnepeljuk, es shoppingoltunk fel orat. Eredmeny: egy 1EUR-os es egy trucker sapka valamint egy nadrag, amiben nem szabad feher szofara ulni, mert a szofa befogja a nadragot (vagy forditva?). A vasarlast megunva kicsit lofraltunk a csatornak kozott, majd a hideg elol bemenekultunk egy sorozobe, ami az utikonyvunkben is szerepelt. Ezutan feltankoltunk 2 Heineken pakkal es visszatertunk a szallasra pihenni egy kicsit. Ekkor lattuk eloszor a szobankat, ami nem volt kulonosebben nagy szam, de mivel alig toltottunk ott idot, boven megfelelt. Foleg mert 25EUR-ba kerult svedasztalos reggelivel egyutt.

Miutan erot gyujtottunk es megittuk a sort (es megettuk az otthonrol erkezett beiglit) ismet celba vettuk a negyedet, ami teljesen mas arcat mutatta, mint delutan. Konkretan egy csomo arcot, helyenkent egesz helyeseket is. Amikor mar Adel is eleget gyonyorkodott a kurvakban, vacsorara elfogyasztottunk par szelet remes pizzat es visszatertunk a torzshelyunkre egy sorre, majd a napi esemenyeket kiertekelve nyugovora tertunk.

Masnap a svedasztalos reggelivel kezdtunk, ami legalabb egy oran keresztul tartott. Az elso program a modern muveszetek muzeuma, a Stedelijk lett volna, de ezt epp renovaljak, ezert atkoltoztettek a Central palyaudvar melle (meghiusult terv 2). Helyette elvillamosoztunk a bolhapiacra, ahol szert tettem egy pipara 8EUR-ert (10-rol lealkudva). Kozben persze megint havazott, amit megintcsak nem birtunk sokaig, es beultunk a Frenzibe teazni es sorozni. Itt probaltunk konszenzusra jutni a kovetkezo uticellal kapcsolatban, de egy matrix segitsegevel is alig sikerult. Vegul a Stedelijkbe mentunk, az ideiglenesbe, ahol a modern muveszetben valoban komolyan gondoljak, hogy modern. Azert volt egy jo resze, ami a Magnum fenykepesz-tarsulat (vagy mi) kepeit mutatta be (a koltozes miatt a latnivalok nagyresze nincs kiallitva - meghiusult terv 3). Ezutan megebedeltunk a vokkosnal, majd celbavettuk az Anna Frank hazat. Utkozben egy rasszizmus elleni koncertbe botlottunk a foteren, amirol azt hittuk, hogy epp megtamadja a skinheadek, de kiderult, hogy csak joravalo anarchistak voltak, akik szinten tuntetni jottek.



Mire odaertunk az AF hazba, megint faztunk egy kicsit, tehat beultunk egy kavera, ahol Adel masodszor tette probara az amszterdami pincereket: eloszor fekete teat kert, majd vegul citromosat valaszotott, es amikor a pincer felhivta a figyelmet a tevedesre, ugy megbantotta, hogy az leult a melletunk levo asztalhoz szalvetat hajtogatni, es tobbet rank sem nezett. Nagyon durcas volt. Vegul eljutottunk az Anna Frank hazhoz, de akkora volt a sor, hogy meg most is ott allnank, tehat meg sem probaltuk. Interneten foglalt jeggyel be lehet jutni sorbaallas nelkul is, ezert gyorsan megprobaltunk neten foglalni, de nem jott be - minden jegy elkelt (meghiusult terv 4). Utbaigazitottunk viszont egy masik tursitat, akinek volt netes jegye, es kicsit tudott magyarul. Azt is megtudtuk, hogy miert: "anyu magyar". Ekkor szokasunkhoz hiven pihentunk egy kicsit a szallason az elengedhetetlen Heineken dozis segitsegevel, majd belevetettuk magunk az amszterdami ejszakaba. Eloszor kajaltunk egy toroknel, akit Adel azzal idegesitett fel, hogy rendelt. OK, ez nem az o hibaja volt. Nagynehezen talaltunk egy sorozot, ami mindenkinek megfelelt, es nagyon jo dontesnek bizonyult, mert a megerkezesunk utan 3 perccel a pincer a pult moge parancsolta Adelt, hogy o szolgaljon ki minket, es kozben kiabalt vele, hogy "mozgas, mozgas". Kiderult, hogy a csavo minden csajjal ezt csinalja, kesobb lattunk vendegeket asztalt leszedni es mosogatni is. Mikor tavoztunk, adott ket euro borravalot Adelnak, es kicsit meltatlankodott, hogy mi csak 1.20-at adtunk nek. Ezutan egy tancos barba latogattunk, ahol en annyi idot toltottem, amennyi egy sor megrendelesehez es elfogyasztasahoz elengedhetetlenul szukseges, majd kimentem friss levegot szivni, vegul egy remek whisky barban talaltam magam angol sort kortyolgatva. A nap vegen termeszetesen ertekeltunk, kicsit kuzdottunk Adel horkolasaval**, mad eltettuk magunkat masnapra.



Reggel a svedasztal kifosztasa utan tavoztunk, es a kocsi felvetele utan elhagytuk Eszak Velencejet. Termesztesen hoviharban.




Eloszor a Keukenhof nevu viragos parkot akartuk megnezni, de a belepo ara es az idojaras elriasztott minket (meghiusult terv 5). Ehelyett Leidenbe mentunk, ahol a hideg miatt mindjart egy nagyon kellemes kavezoban kezdtunk, az Einstenben. Mikozben kint havazott a radioban a Let it snow szolt - erzekeltuk a humort.
 


Fel ora napsutes kovetkezett, amit setaval unnepeltunk, majd megprobaltunk meglatogatni egy templomot.



Ez lenyegeben sikerult, de nem ugy, ahogy terveztuk, a templomban ugyanis eppen kelta/gotikus/darkos fesztival volt, ami azt jelentette, hogy satanistanak oltozott kozepkoru hollandok tartottak zsibvasart (ahol megtalalhato volt nehany forditott kereszt es egyeb nelkulozhetetlen darkos kellekek) ill. kelta zenei koncert volt, amit a kozonseg sorrel es dohanyozva kisert figyelemmel. Termeszetesen kihasznaltam az alkalmat, hogy templomban lehet inni, es vasaroltam egy Murphey's-t.



A templom utan a leideni Nemzeti Muzeumba mentunk, ahol egyiptomrol szolo kiallitas volt. Remek kepeket keszitettem. Egy McDonald's-os ebed (Adel kerdese a pincerhez: ne haragudj, ez neked majonez?) utan elhagytuk Leident es atautoztunk Hagaba, ahol ugy esett az eso, hogy autoval kellett varost neznunk, majd kimentunk a tengerpartra es termeszetesen beultunk egy kavera egy jo kis helyre. Felmentunk a kilatoba is, csak hogy egy kozos keppel unnepeljuk a remes tengerparti idojarast.



Ekkorra mar a tarsasag brusszeli resze elegge megunta a holland idojarast, es ugy dontottek, hogy megsem toltik itt a vasarnap ejszakat es a hetfot (meghiusult terv 6), hanem visszamennek Belgiumba. Egy hirtelen otlettol vezerelve en is
veluk tartottam, titkon egy antwerpeni vagy brugges-i kiterorol almodozva. Utkozben meg megneztuk Rotterdam kikotojet es egy olajfinomitot ejszaka, majd meg sem alltunk Brusszelig.



Itt meg rogtonzott hazibulit tartottunk Adelnal ablakszerelessel, majd atmentunk Tonohoz aludni. (Itt hivnam fel a figyelmet arra, hogy eredetileg Tono latogatott volna engem viszont, ehelyett en kotottem ki nala, ez lehet akar a hetedik meghiusult terv is). Masnap eleg keson keltunk ezert locsolkodas es reggeli utan nem sokkal meg is ebedeltunk egy toroknel, majd ittunk egy sort es egy kavet egy szuper sorozoben.



Ekkor mar kb 3 ora volt, tehat a brugges-i kiruccanas tervet kenytelen voltam elvetni, helyette Antwerpenbe indultam, bucsut intve a tobbieknek. Meg fel sem szalltam, a vonatra, ereztem, hogy kozeledik a nyolcadik meghiusult terv. A brusszeli central palyaudvarrol nem mentek a vonatok Anwerpenbe, eloszor at kellett vonatozni a Brusszel-Eszakira, de onnan is csak Antwerpen alsoig ment a vonat. Ott epp azt probaltam kinyomozni, hogy hogyan jutok el a varoskozpontba, amikor itt is egy hovihar vette kezdetet. Na, itt lett tele a f*szom, felultem az elso vonatra, ami Hollandiaba ment, es visszajottem Eindhovenbe (meghiusult terv 8)

Ime az osszes fotom a hetvegerol.

*Adel termeszetesen nem olyan Schuman teri lany, amilyenekrol a linkelt cikk szol, mindazonaltal a Schuman teren lakik (meg csak nem is dolgozik), es lany, valamint ez egy jo cikk, ezert a parhuzam.

**Adel nagyon meg volt fazva, ezert horkolt.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://bolygohollandi.blog.hu/api/trackback/id/tr100395753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibi 2008.03.27. 16:33:56

Antwerpent autóval sem könnyü megközelíteni. Kétszer voltunk. Elsőre eltévesztettük lehajtót a város központba és mi is Antwerpen-Alsón kötöttünk ki. A második alkalommal nagyon figyeltem, hogy meg találjam a lehajtást. Meg is lett , de le volt zárva PONT. Nem volt kerülő vagy terelés. Irány megint Antwerpen-Alsó.
süti beállítások módosítása